Overzicht

Campus Basics

Hoe maak je een demo?

Als je bij een van de radiozenders van de NPO wil presenteren kun je altijd een demo opsturen. Maar wat kun je in zo'n demo nou beter niet doen? En wat kun je beter niet doen? We leggen het je uit.

Hoe gebruik je vormgeving?

Als DJ gebruik je heel veel vormgeving. Maar wanneer gebruik je wat? En wat is daar belangrijk bij? Jorien legt het je uit!

 

Studio basis

Wanneer je de auto instapt voor de eerste rijles, schrik je vaak van alle handelingen die je tegelijkertijd moet uitvoeren om het apparaat aan de gang te krijgen. Hetzelfde gevoel krijg je als je een radiostudio instapt om voor het eerst te presenteren. Al die knoppen, schuiven en schermen, hoe ga je die bedienen? Wees gerust: de meeste van die knoppen gebruik je niet als startend radiomaker. Welke wel? De basis zie je hier.

 

Kleuren naar de muziek

Als dj heb je een relatie met de muziek die je draait. Je houdt rekening met elke track die je start, omgeeft die met liefde, legt de plaat in het juiste bedje, gooit er een kritische noot tegenaan en legt de wereld uit waarom deze track zijn waarde voor jou heeft. Je wil je programma voor de luisteraar een fijne ervaring maken en dus kleur je met je stem, met je presentatie naar de muziek. Hoe je dat doet? Zo!

 

De luisteraar

Heel, heel lang geleden zat je met de hele familie rond het radiotoestel om naar programma’s en hoorspelen te luisteren. Niet raar dat een presentator het publiek aansprak met ‘jullie’, ‘mensen’ en ‘allemaal’. Nu luisteren we vooral alleen naar de radio en radio levert je een intieme ervaring. Daar pas je je aanspreekvorm als dj op aan.

 

Kom naar de workshop!

Wil je deze skills nou zelf komen oefenen en bij NPO laten zien en horen wat je kunt? Kom dan vooral naar een workshop, die wordt elke maand georganiseerd bij NPO 3FM