Noëlle Beyne Noëlle Beyne Coördinator NPO Campus

Spontaan voorbereid

De beste radio klinkt spontaan. Als luisteraar denk je dat de dj de studio is ingelopen en recht vanuit het hart inhoud levert, daar achteloos vormgeving in mixt, vanuit de eigen liefde voor muziek de nieuwste feiten over een artiest noemt en de show tot een fijne beleving voor jou maakt. Wanneer radio die spontane vibe en gelijk inhoud levert, dan weet ik zeker dat elke minuut goed is voorbereid.

Een percentage aspirant dj’s dat zich meldt bij NPO Campus met een demo of gewoon de wens om radio te leren maken, denkt dat wanneer spontaan klinkende radio het doel is, voorbereiding niet past. Een kapitale vergissing en beperkende gedachte, want alle grote dj’s van de Nederlandse radio bereiden hun programma maximaal voor. Ze denken na over de luisteraar, de inhoud die ze willen brengen, de vormgeving die het best past en de ervaring die ze bij de luisteraar willen genereren. Ze laten bovendien zien wie zij zijn in die inhoud, durven een mening te geven of stelling te nemen. Zo gemakkelijk als dat voelt, zo spannend is het. Je zet je persoonlijkheid in en daar kan iedereen zo maar wat van vinden. Toch is het een voorwaarde. Doordat een presentator zich via inhoud laten kennen, kan de luisteraar een relatie met de dj aangaan, verbinding ervaren. Geen ander medium kan zo’n intieme ervaring opleveren.

In het opleidingstraject van NPO Campus is veel aandacht voor de voorbereiding van programma’s. Die start bij het nadenken over de luisteraar en wat je wil dat de luisteraar gaat voelen. Daarna maak je een draaiboek voor je programma. Experts in productie leren de dj in opleiding tijdens workshops over de professionele stappen die je maakt voordat je een programma presenteert. De waarde van een goed doordacht draaiboek wordt snel duidelijk. Wanneer jij vooraf nadenkt over inhoud, volume, tempo, steminzet, vormgeving en daar bewuste keuzes in maak profiteer jij ervan als dj of presentator, maar is de luisteraar de grootste winnaar.  

Is een programma goed voorbereid, dan ontstaat meer ruimte om te improviseren. Je hebt dan controle over inhoud en kan meegaan in een bijzonder verhaal van een luisteraar aan de telefoon of een spontaan inzicht. Die luxe wil je wel, als dj.