Henk Witteman Henk Witteman Trainer NPO Campus

Regie in een gesprek op radio, waarom?

Als presentator op radio wil je dat de gesprekken die je voert interessant en levendig zijn, leuk om naar te luisteren en liefst spannend.

Radio is beleving met verhalen. Elk verhaal vraagt om inhoud. Je haalt als presentator inhoud en verhalen vaak bij experts, artiesten of luisteraars. De gasten zijn in de studio of aan de telefoon en je hebt een aantal minuten om het verhaal met hen neer te zetten, want anders dan bijvoorbeeld podcast, heeft radio vaart en beperkte tijd. Wil jij dat jouw luisteraar geboeid blijft luisteren naar je programma, dan moet ieder interview een waarde leveren, een belevenis bieden. Dat kun je als presentator/dj niet allemaal van je gesprekspartner af laten hangen.


Regie is het sleutelwoord. Als jij als presentator de regie neemt in een gesprek, de koers aangeeft, de sfeer neerzet of bewaakt, terwijl je goed blijft luisteren en open staat voor de verrassingen die een interview kunnen opleveren, dan is de kans groot dat je de luisteraar boeit.

In mijn trainingen laat ik je voelen hoe het is om de regie te nemen, waarbij jouw eigen stijl centraal staat en je je sterke punten leert inzetten voor een optimale ervaring voor de luisteraar. Ik leer je de balans in een gesprek te vinden en voldoende ruimte te geven. Je wil je gesprekspartner niet te stevig regisseren, waardoor de kans op een gelijkwaardig gesprek verdwijnt, maar ook niet uit je rol gezet worden. Regie vraagt doseren.

Regie mag een bewuste keuze zijn in jouw leidende rol als presentator. Voorbereiding hoort daarbij, inzicht en overzicht. Je moet weten wat je doelstellingen zijn met het gesprek.

Ik geef workshops en train presentatoren voor NPO Campus over dit onderwerp. Dat doe ik al meer dan twintig jaar bij andere organisaties. Regie moet je oefenen. Hoe meer je oefent, des te beter leer je de subtiliteiten beheersen. Wanneer je met regie aan de gang gaat, komt je er snel achter dat het je veel oplevert. Zeker in een interview-setting. En dat wil je wel, want een mooi interview afleveren is een kunst.